Thursday 12 February 2015

Hometta vaatteissa ja kuinka siitä pääsee eroon

Nyt paljastui kestävien, muokkautuvien, monikäyttöisten ja ihanien nahkavaatteiden nurja puoli! Vaatesäilytyksestä tavaraa tonkiessa tuli vastaan ikävä yllätys. Nahkatakki ja nahkahanskat olivat alkaneet kasvaa hometta.



Koskaan aiemmin vastaavaa ei ole tapahtunut, ja mietin aluksi kauhuissani että onko moinen vaatteiden loppu. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ongelma on varsin yleinen nahkavaatteiden ongelma kaikkialla niillä leveysasteilla, missä ilmankosteus ja lämpö nousevat korkeaksi. Loogista sinänsä.

Ja ilmeisesti kyseisten alueiden ihmiset ovat vain tottuneet siihen, että homeen poisto kuuluu nahkavaatteiden vuosihuoltoon.

Mutta silti en tiedä kumpi aiheutti enemmän inhoa, hanskat vai siipan nahkatakki. Näissä kuvissa molemmat ovat jo kylpeneet auringon alla muutaman päivän (jonka siis pitäisi jossain määrin tappaa mikrobeja). Varsinkin hanskojen vihreä homepinta muuttui käsittelyssä huomattavassa määrin vähemmän niljakkaan oloiseksi.

Voisipa samaa sanoa nahkatakista...



Takissa hometta kasvoi monina pesäkkeinä: hihansuissa, kainaloissa, selässä, hartioissa ja jopa vuorikankaassa.

Pienen internet hakutuokion jälkeen alkoi taistelu pesäkkeitä vastaan.



Kuvassa lähikuva takin hihasta. Tumma pinta ei ole hometta, vaan käytössä huokoiseen nahkaan tarttunutta rasvaa.

Ensimmäinen toimenpide piti sisällään huolellisen kuivaharjauksen ulkotiloissa. Käytin vanhaa hammasharjaa, koska se sattui olemaan ainoa harjaksellinen esine mitä kämpästä sillä hetkellä oli varaa vähentää.


Harjauksen jälkeen lohduton tilanne näyttää jo paremmalta.

Seuraavaksi harjasin samat kohdat vielä laimennetulla saippualiuoksella.


Lopuksi kyllästin hanskat nahkaöljyllä, jottei nahka muuttuisi koppuraiseksi. Purkin ostin jokin aika sitten hieman heräteostoksena Varustelekasta, ja alunperin olin suunnitellut käyttäväni sitä esimerkiksi nahkaiseen trenssiini säilytykseen laiton yhteydessä.


Hanskat käsittelyn ja huolellisen rasvanimeyttämisen jälkeen. Epämääräinen vihreä kasvusto on poissa.

Käytin nahkaöljyä ensimmäistä kertaa, ja se tuntui imeytyvän nahkaan melkein saman tien. Seuraavaksi ajattelin kokeilla sitä kenkiin ja katsoa tuleeko erilaista tulosta kuin marketin kenkärasvalla.

Nyt kun aloin Varustelekan sivuja selaamaan lisäöljyä etsiessäni, niin myös tonkka nahkarasvaa alkoi kuulostaman houkuttavalta. Saisipa pidemmätkin saappaanvarret kunnolla ja pihistelemättä rasvattua :)


Kannatan bannerin sanomaa. Toimisipa sama logiikka muidenkin vaatetushuolien kohdalla.

Tai toimiihan se osittain. Muistin juuri että hankin nuo hanskatkin pari vuotta sitten samaisesta liikkeestä.



OBS: postaus sisältää mainoslinkkejä Varustelekaan.

3 comments :

  1. Aa-pu-va! Missä tuollaista hometta tulee? Kellarissa, ullakolla? Eihän tavallisessa vaatekaapissa?

    ReplyDelete
  2. Valitettavasti ihan vain vaatekaapissa. Syynä todennäköisimmin liika kosteus, joka varsinkin talviaikaan tuntuu tiivistyvän sisäilmaan. Työpaikalla sain paljon neuvoja homehtumisen välttämiseen, joista suurin osa liittyi ilmanvaihdon parantamiseen tai kosteudenimijöiden hankkimiseen. Sen jälkeen metallisen ja umpinaisen vaatekaapin ovet ovat saaneet olla apposen auki...

    ReplyDelete
  3. Kiitokset neuvosta! Pitääpä ottaa tuo saippuapesu mukaan vuosittaiseen huoltoon. Olen tätä aikaisemmin käsitellyt nahkatakin vain nahkarasvalla kauden päättyessä, tavallisesti syksyllä. Talveksi takki henkariin ja komeroon roikkumaan. Kaulus on yleisin paikka, mistä hometta löytynyt. Pyyhkinyt sitä tavallisella rätillä pois ja laittanut rasvaa. Selkeästi tuo harjaus + pesu pitää ehdottomasti ottaa huomioon. Jatketaan siis taistelua! �� -Japi

    ReplyDelete