Saturday, 18 July 2015

Nukkavieruus kuriin

Täydellinen villapaita antaa odotella itseään, syynä lähinnä oma nirsous ja haaveiluun jämähtäneisyys. 

Sillä aikaa korjasin ja huolsin talvivaatteeni taas säilöön muutamaksi kuukaudeksi. 

Olen vasta muutaman vuoden korjannut lähes kaikki vuodenaikaan sopimattomat vaatteni pois vaatekaapista. Kaappiin jää avaruutta ja funktionaalisuutta, joka puuttui sieltä silloin kun kaikki oli vain enemmän tai vähemmän sekaisin. Vuodenajan vaihtuminen tuntuu myös konkreettisemmalta kun hevahtuu joku lämmin aamu siihen, että taas pitäisi kaivaa vaatteet säilöstä.

Nukkapalleroiden poistaminen tekee ihmeitä akryylivillapaidoille. Hetken surina ja neulepinta on kuin uusi taas. 

Muutaman vuoden olen tätä operaatiota paidalle toistanut, eikä se vielä näytä kuluvan puhki, vaikka siitä lähtee kerralla aina useampi tuppo tavaraa pinnasta irti.

Sitten kun taas innostun, saa tämä villapaita jatkajan - samanmallinen ja värinen, tosi täyspituisilla hihoilla ja kampavillalangasta neulottuna. Jonain päivänä...

Sillä aikaa surina käy.

Oikealla ennen, vasemmalla jälkeen. Askare, johon jää koukkuun.
Tuntuu ettei nykyisten vaatteiden kanssa tule hetkeen olemaan huolta uuden hankkimisesta. 
Vaikka ne aina hieman nuhjaantuvat, ne saa palautettua siistiin tilaan vuosittaisen huollon yhteydessä. Voivatko vaatteet edes kulua puhki, jos ne on tehty edes osittain keinokuiduista?


3 comments :

  1. Olen seurannut ihastuneena, kun bloggaajat ovat pelastaneet nukkavieruja vaatteitaan nukanpoistajalla, ja alan itsekin harkita sellaisen hankkimista. Nyt olisi parikin paitaa, jotka haluaisin surruttaa siistimmiksi. Saisikohan noita jostain lainaan ja kokeiltavaksi...?


    Minun kokemukseni keinokuiduista ei ole niin hyvä kuin sinulla. Varsinkin elastaania sisältävät vaatteet menevät nopeasti huonoksi, ne venahtavat ja elastaanisäikeet alkavat katkeilla ja purkautua. 30% polyesteria sisältävät farkkunikin ovat kuluneet haaroista puhki ennätysvauhtia. Puuvillaiset kaverinsa kestävät paljon paremmin käyttöä. Ehkä tämä riippuu myös keinokuidun laadusta.

    ReplyDelete
  2. Höööh mä kirjoitin aikaisemmin kommentin joka näköjään katosi, vaikka yritin varmistaa, että se tuli julkaistuksi :( Uusi yritys.

    Olen seuraillut blogeista, kun ihmiset ovat onnistuneet pelastamaan aika nuhjuisen näköisiä vaatteita kuin uusiksi. Olen itsekin havitellut tuollaista nukanpoistajaa. Parille paidalle voisi tehdä hyvää pieni tasoittelu. Toisaalta sitä tulisi käytettyä kovin harvoin. Saisikohan noita lainaksi ja kokeiltavaksi jostain...?

    "Voivatko vaatteet edes kulua puhki, jos ne on tehty edes osittain keinokuiduista?"
    Mulla ei ole ollenkaan noin hyviä kokemuksia keinokuiduista. Ensinnäkin kaikista vaatteista, joissa on elastaania, elastaanisäikeet alkavat melko nopeasti katkeilla ja vaatteista tulee tosi nuhjuisia ja löysiä. Kangas kestäisi muuten vielä pitkäänkin, mutta elastaani vain antaa periksi. Lisäksi omistan yhdet farkut, joissa on 30% polyesteria, ja ne ovat kuluneet ennätysvauhtia haaroista puhki, paljon nopeammin kuin puuvillaiset kaverinsa. Onneksi haarat pystyy vahvistamaan, eikä housuja ole siksi tarvinnut heittää pois. Ehkä kestävyys riippuu vain käytetyn (keino-)kuidun laadusta, mitä ei toki voi aina tietää.

    ReplyDelete
  3. Kiitos kommentista!
    Aina välillä käy itsellekin noin, että pitkä kommentti vain katoaa bittiavaruuteen ja aina se harmittaa.

    Nukanpoistaja on kyllä ollut monen neuleen pelastus.
    Varsinkin siinä vaiheessa kun alkaa miettiä, ettei vaate enää ole tarpeeksi siisti virallisempii ulkoilutuksiin, niin nukkanöpöt kun saa pois niin taas kelpaa. Varsinkin ohuempiin neuleisiin toimii tosi näyttävästi.

    Elastaanifarkut löpsähtää aika pian myös omassa käytössä, mutta useat muut vaatteet tuntuu vaan siltä, ettei niitä saa kulutettua loppuun vaikka tahtoisikin. Esimerkiksi 100% akryylia olevat neuleet, jotka nukat poistamalla taas ryhdistyy, tai 100% polyesteriä olevat hamoset. Repeytymät on tietysti aina mahdollisia, mutta puhkikulumia ei tunnu juuri ilmaantuvan. Ehkä en vain käytä niitä tarpeeksi rankasti, ehkä on vain ollut hyvä tuuri onnettomuuksien kanssa...

    ReplyDelete