Tuesday 18 March 2014

Perinteinen lapasmalli

Perinteiset lapaset: käyttökamaa


Lapasten kutominen on mukavaa puuhaa. Lisäksi siitä on tuloksena arkiseen käyttöön soveltuva pari kädenlämmittimiä.

Ehkä juuri siitä syystä olen hurahtanut lapasten tekoon. Olen kutonut useita pareja kirjoneulelapasia melko perinteisillä malleilla, jotka nyttemmin olen antanut erilaisina joululahjoina uusiin koteihin.

Olen kokeillut monenlaisia väriyhdistelmiä. Usein valitsen kaksi väriä, toisen vaalean ja toisen tumman, toisen värikkään ja toisen neutraalin. Mielestäni tällä tavalla kaunis kirjoneule pomppaa mukavasti esiin.

Kerran päätin kuitenkin kokeilla hiukan hillitympiä ja vähemmän kontrastoivia väriyhdistelmiä. Värit valitsin niistä, joita sattui löytymään lankavarastosta muiden suunnitelmien jäljiltä. Tuloksena olivat nämä.

traditional Finnish knitted mittens
Yksi perinteisimmistä lapasmalleista

Liekö kyse väristä vai mallista, mutta neutraalit ja harmahtavat lapaset nousivat heti suosikeikseni. Olen käyttänyt näitä kohta kolme vuotta ja pidän niistä aina vain enemmän.

Kuvion suunnitteluun käytin aikaa. Aiemmista kutomistani malleista tiesin jo valmiiksi sopiviin lapasiin tarvittavat silmukka- ja kerrosmäärät, joten kuvion suunnittelu oli helppoa. Selailin monta hapertunutta ja vanhalta painomusteelta tuoksuvaa käsityökirjaa. Malleja enemmän löysin neuvoja hyvien lapasten ja polvisukkien suunniteluun ja kutomiseen: kuinka laskea oikein jalan leveneminen pohkeen kohdalla, mikä on lämpimien ja kestävien lapasten salaisuus...

Halusin silti ehdottomasti kutoa lapaset perinteisellä tähtimallilla. Vaikka olin jo joitain itse hahmottelemiani mallejakin tehnyt, halusin sukeltaa syvemmälle perinteisen suomalaisen lapasmallin historiaan. Lapasia löytyi vain muutamia malleja, mutta tähtikuviota useampia. Alla kaksi suosikkiani.

traditional Finnish knitting
☆ Tähdet tähdet ☆
Laskeskeltuani silmukkamääriä päädyin vasemmanpuoleiseen. Mietin kauan, tekisinkö lapasista kaksi- vai kolmiväriset, mutta päädyin kokeilemaan harmaan lisäämistä - mikä oli lopputuloksen kannalta loistoajatus.

Lapaset ovat sopineet jokaiseen takkiini, oli kyse talvi-, syys- tai kesätakista (kyllä, kesälläkin toisinaan). Ottaen huomioon, että takkien värit ovat olleet kaikkea sinisestä oransiin, niin yksien lapasten sointuminen kaikkiin on ollut silmiäavaavaa.

Jos nämä lapaset sattuvat kulumaan puhki, teen ensi tilassa samanlaiset. Hiukan laadukkaammasta langasta...
Tosin en toivo että näille käy mitään :)


No comments :

Post a Comment