Thursday 8 May 2014

Eroon säätämisestä? - 6 peruskikkaa

Elämää yksinkertaistaisi huomattavasti se, että pääsisi eroon kaikenlaisesta turhasta säätämisestä. Olen tänä vuonna kiinnittänyt asiaan erityistä huomioita, ja todennut että seuraavat (kantapään kautta opitut) keinot auttavat parhaiten.


1. Yksi kalenteri

Useamman kalenterin loukku on oikea ansaloukku: vaikka luulee olevansa ajan tasalla siitä, mitä ja milloin on sopinut tekevänsä, aina on asioita jotka merkitsi vain yhteen paikkaan ja unohti sen jälkeen.

Siispä yksi kalenteri.

Omassa käytössäni kalenteri, jota useimmiten kuljetan mukanani on kännykässäni. Vaikka asioiden merkitseminen on hieman vaivalloisempaa kuin paperiseen kirjoittaminen, ehdottomana plussapuolena on että pystyn aina tarkistamaan koska oikeasti onkaan aikaa.

2. Kalenterin säännöllinen päivittäminen ja aktiivinen käyttäminen

Menojen ylös kirjaamisesta ei ole mitään hyötyä, jos ei sitä tee jatkuvasti ja myös tarkista ennen uusia lupauksia, repeääkö juuri sinä päivänä paikalle.

3. Yksi meno yhdelle päivälle

Ehkä olen liiankin putkiaivoinen, mutta jo kaksi samalle päivälle sovittua vapaa-ajan menoa aiheuttavat säätöä ja stressiä. "Nyt on mukavaa, mutta silti kohta pitää lähteä seuraavaan paikkaan" -ajatuksen  tai myöhästyminen seuraavasta sovitusta jutusta on ikävää.

Minulle tärkeitä ihmisiä tavatessani haluan myös antaa heille aikaa. En vilkuilla kelloa ja miettiä kauan tässä vielä ehditään olemaan.

Samoin myös muiden ihmisten säätäminen ärsyttää silloin kun itse joutuu kohteeksi. Erityisesti "Anteeksi, unohdin..." tai "Sori mun pitää lähtee jo" aiheuttaa sen, että aina kun näiden ihmisten kanssa jotain sopii tietää odottaa myös sitä, ettei sovitusta mitään tulekaan.

4. Kieltäytyminen silloin kun muuta on jo sovittu

Tämä liittyy kiinteästi siihen, että pitää osata sanoa "ei" silloin kun se on tarpeen. Monen ihmisen kanssa sovitusta soutaminen ja huopaaminen on yksi asia, joka aiheuttaa henkisiä näppylöitä.

Myös silloin kun vastaavan huopaamisen kohteeksi joutuu.

5. Muiden ihmisten säätämisen hyväksyminen

Muita ihmisiä en voi pakottaa olemasta säätämättä. Vaikka muiden säätämisestä stressaaminen aina hieman tarttuu, asia on vain pakko hyväksyä. Epämieluisaa silloin kun itse joutuu toisen ihmisen monimutkaiseen säätörumbaan mukaan.

6. Lepopäivä

Asia, jonka tärkeyden tajuaa vasta kun sitä ei ole.

Omaksuin ajattelutavan hieman vanhemmalta kaverin kaverilta, mutta käytännön toteutukseen asti on vielä hieman matkaa...

Yksinkertaisimmillaan lepopäivä on päivä, jolle ei sovita MITÄÄN muita menoja. Päivän aikana voi sitten omaan tahtiinsa  pysähtyä, tehdä rästiin jääneitä kotihommia ja keskittyä kotiasioihin kokonaisvaltaisesti.

No comments :

Post a Comment