Wednesday 28 May 2014

Jälkiajatuksia matkustamisesta minimimäärällä

Pohjoista päin matkatessani pakkasin mukaan minimimäärän vaatteita. Järkeilin, että yksillä housuilla, yhdellä ei-aluspaidalla ja yhdellä mekolla saisin vaihtelevuutta pukeutumiseen matkan pitkittyessä ja lämmönsäätely onnistuisi helposti.

Niin no.

Loppujen lopuksi useimmiten vedin tai jouduin vetämään päälleni housut, jotka sitten säätelivät muuta pukeutumista. Junilla matkustaessa halusin vaatteilta enemmän liikkumisen ja mukavan asennon hakemisen vapautta, enkä viitsinyt riskeerata vilauttelemista nukkuessani poikittain sikiöasennossa junan penkeillä. Usean kerran, kun varta vasten ajattelin pukeutuvani sen päivän ajan mekkoon, jouduin vaihtamaan takaisin farkkuihin että pääsisin kapuamaan kaverin pyörän selkään. Ja pyörän kyydissä liikuin suhteellisen paljon. Loppujen lopuksi käytin mekkoani vain silloin, kun matkustin hieman lyhyempiä pyrähdyksiä junalla ja bussilla, sekä niinä hetkinä kun liikuin vain yöpymispaikan lähistöllä.

Lämmönsäätelyaspekti taas meni vielä enemmän mönkään. En kuvitellut, että kevät- ja siitepölyrajan toiselle puolelle matkatessa voisi tulla niin kuuma. Konkreettisimmin ongelma tuli esiin julkisissa kulkuvälineissä, joissa ei ilmastointia juurikaan käytetty - eli kaikissa junissa ja busseissa siis. Istuessani auringonpaahteisella junanpenkillä pohdin pitkään missä soveliaan viuhahtamisen raja oikein menee. Pitkälahkeisiin farkkuihin tukehtuessani shortsit olisivat olleet ässäveto, samoin hieman vähemmän lämpötekniset aluspaidat. Usein jouduin hieman läpikuultavia aluspaitoja käyttämään sellaisenaan ilman päällispaitaa. Töppösetkin olisin voinut jättää ottamatta mukaan (vaikka käytinkin niitä matkan aikana jopa kerran!).

Matkan tärkein tavara oli ilman muuta vesipullo. Nestetankkaus onnistui aina kun kassi oli mukana, ja pystyin helposti laskemaan olinko juonut päivän aikana tarpeeksi.

Lesson learned: Seuraavalla kerralla pitänee tarkistaa määränpään todellinen lämpötilatilanne ennen matkaa.

Maisemaa junanikkunasta: koivuja lehdillä ja ilman.


2 comments :

  1. Seuraavalla kerralla pitänee tarkistaa määränpään todellinen lämpötilatilanne ennen matkaa." Tämä on niiiiiiin totta. :D

    Itse olen parhaaksi vinkiksi vähällä tavaramäärällä matkustamisen suhteen todennut edellä mainitun lisäksi sen, että vaatteiden tulee olla melko samanvärisiä ja samasta materiaalista, että ne voi tarvittaessa pestä pesukoneessa yhtäaikaa. Eli kaksi melko samanväristä asukokonaisuutta, joista toisen voi tarvittaessa pestä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Josko sitä olisi viisaampi taas ensi kerralla ;)

      Kiitos vinkistä! Samaa olen kuullut myös pidempiä ja rankempia vaellusreissuja harrastavilta, että kaksi kappaletta riittäisi. Toinen paita, toiset alushousut ja toiset sukat kuivuisivat kävellessä samalla kun toiset likaantuvat. Eli ei tarvitse pelätä että loppuvaiheessa olisi jo liian hikistä menoa.

      Jos sitten haluaisi optimoimaan ryhtyä, niin nopeasti kuivuvasta kankaasta tehdyt asukokonaisuudet -- mutta tämä taitaa mennä jo hifistelyn puolelle.

      Seuraavaan reisuun lähtee kyllä pesupulveria mukaan!

      Delete