Pohjoista päin matkatessani pakkasin mukaan minimimäärän vaatteita. Järkeilin, että yksillä housuilla, yhdellä ei-aluspaidalla ja yhdellä mekolla saisin vaihtelevuutta pukeutumiseen matkan pitkittyessä ja lämmönsäätely onnistuisi helposti.
Niin no.
Loppujen lopuksi useimmiten vedin tai jouduin vetämään päälleni housut, jotka sitten säätelivät muuta pukeutumista. Junilla matkustaessa halusin vaatteilta enemmän liikkumisen ja mukavan asennon hakemisen vapautta, enkä viitsinyt riskeerata vilauttelemista nukkuessani poikittain sikiöasennossa junan penkeillä. Usean kerran, kun varta vasten ajattelin pukeutuvani sen päivän ajan mekkoon, jouduin vaihtamaan takaisin farkkuihin että pääsisin kapuamaan kaverin pyörän selkään. Ja pyörän kyydissä liikuin suhteellisen paljon. Loppujen lopuksi käytin mekkoani vain silloin, kun matkustin hieman lyhyempiä pyrähdyksiä junalla ja bussilla, sekä niinä hetkinä kun liikuin vain yöpymispaikan lähistöllä.
Lämmönsäätelyaspekti taas meni vielä enemmän mönkään. En kuvitellut, että kevät- ja siitepölyrajan toiselle puolelle matkatessa voisi tulla niin kuuma. Konkreettisimmin ongelma tuli esiin julkisissa kulkuvälineissä, joissa ei ilmastointia juurikaan käytetty - eli kaikissa junissa ja busseissa siis. Istuessani auringonpaahteisella junanpenkillä pohdin pitkään missä soveliaan viuhahtamisen raja oikein menee. Pitkälahkeisiin farkkuihin tukehtuessani shortsit olisivat olleet ässäveto, samoin hieman vähemmän lämpötekniset aluspaidat. Usein jouduin hieman läpikuultavia aluspaitoja käyttämään sellaisenaan ilman päällispaitaa. Töppösetkin olisin voinut jättää ottamatta mukaan (vaikka käytinkin niitä matkan aikana jopa kerran!).
Matkan tärkein tavara oli ilman muuta vesipullo. Nestetankkaus onnistui aina kun kassi oli mukana, ja pystyin helposti laskemaan olinko juonut päivän aikana tarpeeksi.
Lesson learned: Seuraavalla kerralla pitänee tarkistaa määränpään todellinen lämpötilatilanne ennen matkaa.
![]() |
Maisemaa junanikkunasta: koivuja lehdillä ja ilman. |