Tuesday 22 July 2014

Kesäisiä kangaskasseja

En oikein muista mitä olin ajatellut kauniista puuvillakankaista alunperin tehdä. Jokaista ostin noin 30 sentin pätkän, ja jotain pussukoita niistä oli muistaakseni tarkoitus tulla. Päätin kuitenkin, että parhaimpaan käyttöön ne pääsisivät juuri kangaskasseina. Hankin kierrätyskeskuksesta hieman valkoista puuvillakangasta värikkäiden palojen lisukkeeksi ja asetelman neutraaliksi tasapainottajaksi. 

Kangaskassit ovat ihania, sillä yksi mahtuu aina mukaan kauppakassiksi, joka kestää painavia ostoksia paremmin kuin muovipussit. 

Kevyenä kesäpäiväni siihen voi sujauttaa avaimet ja lompakon, ja kanniskella pitkin päivää käsilaukun korvikkeena. 

Rantakamat mahtuvat mukaan täydellisesti, eivätkä niljaannu samalla lailla kuin hengittämättömässä muovipussissa. 

Ja pisteenä iin päälle, ovat aivan loistavia silloin kun suuremmassa nyssäkässä pitää kuljettaa mukana kutimia. Ei tarvitse pelätä että puikot lähtevät karkuun, langat nuhjaantuvat kaikesta epämääräisestä tai että menisivät sellaiseen sotkuun jota ei Erkkikään selvittäisi. 

Muutaman tutunkin olen saanut hullaantumaan kangaskassien kätevyydestä. Joitakin olen lahjoittanut näiden uusien fanien mukaan, ja parhaimmat ovat pikku hiljaa kuluneet käytössä jo siihen kuntoon, että kantokahvojen ja kankaan välisestä sidoksesta on syytä olla huolissaan. Myös kassien pohjaan ilmaantuneet reiät ovat antaneet syytä olettaa, etteivät kaikki puikot enää pysyisikään tallella. 

Pari mittausta, leikkausta, ompelukoneella surautus ja viimeistely. 

Kolme kaunista kangaskassia valmiina! 

Kolme erilaista kangaskassia

Jokainen on hieman eri muotoinen ja kokoinen, ja kaikki ovat osoittautuneet arkipäivän piristäjiksi. Joka kerta keskeneräistä kudinprojektia kaivellessa tulee hymy huulille. 

Kangaskassin kuvio läheltä katsottuna


Tuleeko mistään paremmalle tuulelle kuin kauniin värisistä, kuviollisista käyttöesineistä?

3 comments :

  1. Minullekin on kertynyt kankaita, ja tänä kesänä päätin lopettaa niiden säilömisen ja tehdä niistä jotain. No kangaskassejahan niistä on syntynyt suurimmaksi osaksi. Vielä niitä kankaita on jäljellä, pitäisi keksiä mitä muuta niistä voisi ommella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentistasi!

      Kangaskassit ovat onneksi kuluva tarvikevara, joten aina joku tarvitsee uutta. Loistavaa että säilömäsi kankaat pääsivät käyttöön!
      Periaatteessa puuvillakankaasta saa väkerrettyä vaikka millaisia tilkkutöitä, mutta aikaa tilkkujen kanssa leikkiminen vaatii hieman enemmän kuin kassien. Ehkä jossain vaiheessa tartun hommaan...

      Delete
  2. Hienot ompelukset, kyllä noita kelpaa olalla heiluttaa! :)

    Haluaisin lisätä kangaskassikeskusteluun laadun tärkeyden. Suurin osa omistamistani kangaskasseista, joita tuntuu kertyvän joka suunnalta, on ohuesta kankaasta ommeltuja mainoskasseja. Väittäisinpä, että ohuet kankaiset mainoskassit alkavat jo lähestyä ongelmajätteen asemaa. Kelläpä ei olisi (vähintään viisi) mainoksena saatua ohutta kangaskassia, joka tyypillisesti on pohjaväriltään luonnonvalkoinen? Ohut kangas ei kestä kulutusta tai esimerkiksi täyttä latausta maitopurkkeja. Hihnat ovat usein niin kapeat, että kassia on epämukava kantaa. Vaalea väri likaantuu herkästi, mistä seuraa nuhjaantunut ulkonäkö. Tällaiset kangaskassit on tehty vain mainostustarkoituksiin, ei käyttöä ajatellen. Vielä pahempia ovat viime vuosina yleistyneet (mutu) harsomaisesta, kertakäyttölakanan tuntuisesta "kankaasta" tehdyt kassit, esimerkiksi Alkolla on mustia kasseja tästä materiaalista. En tiedä, kestävätkö ne pesua kangaskassien tapaan.

    Niin paljon kuin minullakin olisi kauniita kankaita, joista surautella kangaskasseja, käytän sinnikkäästi jostain saamiani mainoskasseja, koska minun jälkeeni ne päätyvät tahroineen päivineen roskiin. Niillä ei ole mitään muuta arvoa kuin käyttöarvo, joten yritän ottaa edes sen talteen ennen tekstiiliroskavuoren kasvattamista.

    Jos jollain on ideoita nuhjaantuneiden kangaskassien kierrätykseen tai jatkokäyttöön, olen erittäin kiinnostunut. Kierrätyskeskus ei taida noin nuhjuisia kasseja ottaa vastaan.

    Lisäksi: Äidiltäni olen oppinut säilyttämään yhtä kangaskassia käsilaukussa ja toista auton hanskalokerossa. Silloin ei yllättävänkään kauppareissun tai muun tarpeen takia tarvitse ostaa muovipussia. Vielä kun nimeää (päässään lähinnä) kassit autokassiksi ja laukkukassiksi niin ne muistaa laittaa käytön jälkeen takaisin autoon tai kassiin.

    ReplyDelete