Thursday 10 July 2014

Ruokahössötyksen minimalisointi

Ajankäytön yksinkertaistaminen on parasta yksinkertaistamista. Ruuan tekeminen ja syöminen vie aikaa ja vaivaa joka päivä, joten se on ehkä järkevimpiä paikkoja pyrkiä karsimaan ylimääräistä. Viimeiset kaksi viikkoa olen pyrkinyt minimoimaan kaupassa ja keittössä käyttämäni ajan, mutta syömään silti itse tehtyä, terveellistä ja edullista ruokaa. 
Kun keittiön kaapeissa on liikaa raaka-aineita, sattuu silloin tällöin huolimattomuuslevähdyksiä.
Käytännössä se tarkoittaa, että olen minimoinut kaupassakäynnit mahdollisimman vähiin, tehnyt suuria määriä yksinkertaista ruokaa lähes samoista aineksista ja tehnyt eväät illallisen jäämistä.

Viikottainen kaupassakäynti ei kai ole mitenkään ihmeellistä, mutta silti olen harrastanut sitä aiemmin uskomattoman vähän. Kerran viikossa mietitään että mitä noin suurin piirtein seuraava viikko syödään, mennään kauppaan ja ostetaan koko viikon satsi sitten kerralla. Usein ruokasuunnitelmat muuttuvat sen mukaan mitä on saatavilla, mikä näyttää tuoreelta ja mikä on halpaa juuri sillä hetkellä siinä kaupassa. Asia vaikeutuu heti jos tarvitsee jotain, mikä pilaantuu helposti tai ei säily hyvänä montaa päivää. Sen takia kaupassa tulee sitten ravattua ja ainakin minulla tarttuu silloin mukaan kaikkea muutakin, mitä ei taas myöhemmin muista tai jaksaa kokata ruuaksi asti. 

Ruokaostoksien tekemistä kerralla helpottaa yksinkertainen menuu, johon ei tarvita joka päiväksi erilaisia raaka-aineita. On ollut suhteellisen toimivaa ostaa kasa kasviksia, jotka enemmän tai vähemmän sopivat keskenään yhteen ja sitten kokata pääsääntöisesti näistä ruokaa. 

Olen valinnut kasvikset (ja niiden mausteet) eri päiviksi hieman fiiliksen mukaan, paistanut niitä panulla joka öljyssä tai hauduttanut pannulla vedellä, heittänyt mukaan ituja ja tofua, silloin tällöin kanaa kun sitä on kaupasta tarttunut mukaan. Lisäkkeenä riisiä, joka valmistuu melkein itsestään hauduttelemalla.

Ehdottomasti paras puoli on se, että kerralla valmistuu sellainen satsi ruokaa että syömme siitä molemmat illalla, sekä uudestaan taas seuraavana päivänä. Evääksi ottamiini rasioihin olen usein ujuttanut lisäksi jotain säilykekasvista, että maku olisi edes hieman erilainen edellisestä kerrasta.

Vaikka tuntuukin siltä että syö paljon terveellisemmin kuin söisi ilman säntillistä suunnitelmaa (jolloin tulee ostettua vähemmän kasviksia kuin haluaisi syödä), niin päivästä toiseen samanlainen ruoka alkoi ensimmäisen viikon jälkeen hieman saamaan nurinaa osakseen. Sen jälkeen suunnitelma muuttui, ja emme käytä enää aivan samoja kasviksia ja mausteita joka päivä.

Keittiötarvikkeistakaan ei tarvita kuin muutama lautanen, lasi ja paistinpannu. 
Tähänhän voisi melkein tottua.


No comments :

Post a Comment